Festivali i manifestacije u Srbiji, koje ne smete propustiti u toku leta

Manifestacije i festivali su ovog leta ponovo u modi. 

Mnogobrojne gastronomske, muzičke, kulturne, sportske manifestacije, ponovo će ugostiti veliki broj posetilaca ovog leta, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. 

Srbija je zemlja koja se može pohvaliti brojnim dešavanjima preko cele godine. Kao zemlja koja ima bogatu tradiciju, kulturno – istorijsko nasleđe, ukusnu i razvijenu gastronomsku ponudu, specifičan melos i instrumente, ali i vedar duh, energiju i posebno razvijeno gostoprimstvo, svojim posetiocima pruža jedinstvn i nesvakidašnji doživljaj, kada su manifestacije i festivali u pitanju. 

U svakom delu Srbije, danas postoje razvijene lokalne manifestacije, a neke od njih, prerasle su i u međunarodne fešte i festivale. 

Koje to tradicionalne i popularne manifestacije ne smete propustiti u Srbiji, ovog leta, pročitajte u nastavku teksta. 

≠ Kalendar velikih letnjih manifestacija i festivala u Srbiji 

  1. EXIT – 07/10. jul

Ne može se u Srbiji pričati o festivalu, a da se u top 5 ne uvrsti EXIT. Ovaj, sada već odavno, internacionalni muzički festival, svake godine ugosti preko 1000 izvođača, na više od 40 različitih bina. Novosađani, ponosni su domaćini ovog festivala. Od nastanka, davne 2000. godine, ugostio je brojne poznate izvođače i odneo puno internacionalnih nagrada za najbolji muzički festival u regionu i Evropi. Osim EXIT festivala, njegov tim danas organizje još šest drugih muzičkih manifestacija u regionu, gde, kao i na EXIT festivalu, nastupaju poznata svetska imena. Oko 200.000 duša poseti ovaj festival. 

  1. Vrnjački Karneval – 10/17. jul

„Karneval je sad u Banji, k’o Brazilski, ništa manji“ kaže himna ove fantastično zabavne manifestacije, koja se od 2005 godine održava u najlepšoj banji Srbije, u Vrnjačkoj Banji.  Uz Guču, EXIT i Leskovačku roštiljijadu, smatra se najposećenijom manifestacijom u Srbiji. Svakog leta, u julu mesecu, ovaj festival ugosti oko 200.000 posetilaca, koji uživaju brojnim dešavanjima. Likovne kolonije, predstave, muzički nastupi popularnih pevača iz regiona, pozorišne predstave čine ovu manifestaciju popularnom. Ono što je izdvaja od brojnih drugih manifestacija je popularna Međunarodna karnevalska povorka, na kojoj učestvuje veliki broj karnevalskih grupa iz čitavog sveta, pa tako i sami Brazilci. 

  1. Drinska regata Bajina Bašta – 19/23. jul

Najstarija, ujedno i najmasovnija manifestacija na reci, upravo je Drinska regata u Bajinoj Bašti. Održava se od davne 1994. godine, a poslednjih godina na veselom spustu učestvuje oko 20.000 ljudi. Ova, daleko čuvena, karnevalska povorka na reci, jedna je od najzanimjivijih manifestacija u Srbiji. Veseli spust rekom Drinom, je glavno dešavanje, ali pored toga, tokom manifestacije, održava se i takmičenje u pripremanju riblje čorbe, kao i muzički nastupi zvezda iz regiona. 

  1. Love fest – 04/06. avgust

Par godina nakon prvog Vrnjačkog karnevala, 2007. godine, bogatoj turističkoj ponudi Vrnjačke banje, pridružio se, sada već, međunarodni muzički festival Love fest. Svoj naziv duguje Mostu ljubavi, jednom od 20 mostova nad Vrnjačkom rekom, koji svoju popularnost u banji ne krije, a upravo je prva žurka održana na njemu i oko njega. Na festivalu su zastupljeni različiti muzički žanrovi, ali dominira nešto tvrđi zvuk elektronske muzike. Na više bina, tokom trajanja festivala, postoje dešavanja u svim dobima dana. Ideja osnivača, bila je da se u banju privuče i veći broj mlađih posetilaca, budući da je sadržaj za njih, u banji godinama stagnirao. Danas je jedan od najpoznatijih muzičkih festivala u Srbiji, i zaslužuje posebnu pažnju, na kalendarskom nebu poznatih srpskih manifestacija i festivala.

  1. Tamburica fest – 18/21. avgust

Svetski poznat, Tamburica fest, još jedan je od festivala koji se dešavaju u Novom Sada. Promocija i afirmacija Tamburaša i njihove muzike, popularna je na ovom festivalu od 2008, godine, kada je održan prvi koncert. Osim tamburaških orkestara iz zemlje, na festivalu se mogu čuti i tamburice i orkestri iz inostranstva, koji se svake godine takmiče za najbolji tamburaški bend. Osim tambure, na festivalu i u gradu se mogu čuti tih dana, poznata regionalna imena različitih muzičkih žanrova. Festival se nekada održavao u „najtamburaškijem“ selu na planeti, selu Deronje u Bačkoj, a od 2012. godine se seli na Petrovaradinsku tvrđavu.

  1. Leskovačka roštiljijada – 22/28. avgust

Verovali ili ne, najposećenija manifestacija u Srbiji, ali i u regionu, zasigurno je Leskovačka roštiljijada, koja poslednjih godina okuplja preko pola miliona posetilaca. Nastala je davne 1990 godine, i već tada postaje jedna od najpoznatijih u zemlji i regionu, da bi deceniju kasnije, postala broj jedan, na manifestacionom gastronomskom nebu Turističke organizacije Srbije. Osim ćevapa, roštilja, uštipaka i druge preukusne hrane, posetioci mogu uživati u nadmetanju poznatih roštilj majstora, a mogu i učiti  kako se sprema roštilj, proći mali kurs roštiljanja, mogu učestvovati u brojnim takmičenjima u jedenju roštilja, ljute paprike, ali i ispijanju napitaka. Osim hrane i pića, prisutni uživaju i u koncertima poznatih muzičkih zvezda iz zemlje i regiona. 

Osim ovih, u Srbiji možete posetiti brojne lokalne manifestacije, koje iz godine u godinu privlače sve veći broj posetilaca, pa tako su poznate Jagnjijada, Pečenjijada, Kupusijada, Kulenijada, Festival čvaraka, od tradicionalnih Drinska regata u Bajinoj Bašti, u Ljuboviji, Smederevska jesen, brojne Berbe grožđa, Dani ludaje, Spust na Moravi, Ibarski spust, FEST, Nušićijada i mnoge druge. 

≠ Savet plus ukoliko posećujete neku od manifestacija ili neki festival

Bilo da ove godine odaberete da odete na neki gastronomski, muzički, sportski ili tradicionalni događaj, poželjno je da u toku putovanja, koje može trajati više dana, u zavisnosti od samog događaja, imate sa sobom lepo organizovanu putnu apoteku. Bez obzira što se radi o kraćem vikend putovanju po Srbiji, tokom trajanja festivala ili manifestacije, sigurno nećete ići u lokalnu ambulantu ili pak apoteku. U tom slučaju, za neke osnovne tegobe koje možete imati na putovanju, unapred dobro pripremljena putna apoteka, olakšava boravak gde god da ste. Ako su gastronomska putovanja u pitanju, obavezno sa sobom ponesite Digestal, lek za lakše varenje hrane. Ukoliko planirate posetu nekom višednevnom muzičkom festivalu, povećani unos gvožđa kroz Oligogal Fe direct, bio bi dobar izbor, za smanjenje umora i iscrpljenosti. Gde god da putujete, sa sobom obavezno ponestite probiotik Flonivin Plus koji pomaže u slučaju  dijareje, koja na višednevnom festivalu nikako nije poželjna. Savet za upotrebu probiotika je da sa konzumacijom krenete par dana pre putovanja. Ne zaboravite ni na svoju kožu, posebno u letnjim mesecima, te uvek u putnoj apoteci, ponesite Pantenol mast, koja će pomoći posle višesatnog izlaganja suncu, pa makar to izlaganje ne bilo direktno i na plaži. Osim toga, pomoći će kod raznih upalnih procesa na koži ili ogrebotina. Obavezna stvar u putnoj apoteci, tokom leta je i krema sa zaštitnim SPF faktorom, kako za lice, tako i za telo. UV zračenje iz godine u godinu sve je veće, a njegove posledice su velike. Ukoliko smatrate da zračenje nije veliko jer sunce tog dana nije jako, verovatno ćete se prevatiti, a u to vas može uveriti i nova aplikacija Galix, koja vam potpuno besplatno i na srpskom jeziku, može dati informacije o UV zračenju, ali i o brojnim drugim stvarima, poput prisustvu alergena, zageđenosti vazduha i sl, te na taj način doprineti poboljšanju kvaliteta vašeg zdravlja. 

Koja je vaša omiljena manifestacija ili festival u Srbiji koji ne propuštate ni jedne godine?

Podeli sa prijateljima: