Egzotične destinacije – Zanzibar, plaže koje treba posetiti

Kako je pandemija ponovo postala glavna vest u svetu, tako se i kretanje turista ponovo ograničilo na određeni broj zemalja. Srećom po one koji su planirali put do neke egzotične destinacije, Republika Srbija se još uvek nalazi na zelenoj listi većine njih.

Među traženijim destinacijama poslednjih godina upravo je Tanzanija, odnosno njeno ostrvo, Zanzibar. Kao ostrvo belih peskovitih plaža, smaragdnog mora, kokosa, začina, raznolikog tropskog voća, Zanzibar svake godine privlači sve veći broj turista iz Srbije. Danas, uz odličnu avionsku konekciju, do ostrva je jednostavno doći. 

Programi turističkih agencija iz Srbije su jako bogato urađeni, te je zanimljivo slediti ih, ali ako vas zanima koje plaže još možete posetiti na ostrvu, ispratite dalje u tekstu. 

Najlepše plaže na ostrvu Zanzibar 

Neke od najpoznatijih plaža sveta smeštene su upravo na ovom tropskom ostrvu. Do njih je jednostavno doći, gde god da ste smešteni na ostrvu. Ukoliko vam je budžet nešto veći, možete zakazati taksi, koji je i najskuplja varijanta. Možete rentirati i auto, a najzanimljivija i najjeftinija varijanta svakako će vam biti vožnja njihovim kamionetom Dala – Dala, gde ćete imati prilike da se vozite i smejete zajedno sa lokalcima. 

Nemojte da vas iznenadi ili razočara česta pojava plime i oseke na plažama, budući da je ovo česta prirodna pojava na ostrvu.

Među najpoznatijim plažama, koje ćete moći da obiđete jednostavno, ukoliko ste aranžman uplatili preko neke turističke agencije, svakako su Nungavi i Kendva, smeštene na severu ostrva. One se smatraju najpopularnijim plažama na ostrvu sa brojnim zanimljivim atrakcijama, a posebno su popularne među mlađom populacijom. Paje je takođe plaža koju možete upoznati u organizaciji naših turističkih agencija, a jedna je od najboljih za jedrenje na dasci, a iako su talasi česti, turisti obožavaju ovu plažu.

Jambiani beach

Smeštena je na jugoistoku ostrva i jedna je od najlepših i najautentičnijih plaža u čitavom arhipelagu. Budući da je još uvek nije pokorio masovni turizam, predstavlja pravi dragulj Zanzibra. Ovde ćete se susresti sa smaragdno zelenom vodom i puderasto sitnim peskom, a prijateljski nastrojeni i nasmejani lokalci, veseli i vredni, ponudiće vam mnoštvo zanimljivih atrakcija na vodi, posebno interesantnih avanturistima. 

Kiwengwa beach

Istočna obala, dom je brojnih peskovitih prostranih plaža na ostrvu gde imate osećaj da ste sami na istom. Jedna od lepših koju možete obići tokom vašeg boravka na Zanzibru, upravo je Kiwengwa beach. Sitan beli pesak i njeno prostranstvo, čine da i veliki broj turista, ne oseti gužvu na istoj. Kao i na većini plaža na ostrvu, ovde nećete naići na suncobrane i ležaljke, već na kokos, palme i prirodan hlad. Plima i oseka, česta su pojava na ostrvu, a na ovoj plaži tokom povlačenja mora, uživaćete u prizorima, budući da na površini ostaju brojni zanimljivi primeri morskih zvezdi. Jedrenje je jedna od glavnih atrakcija koju sebi možete priuštiti ukoliko se nađete na ovoj plaži. Često ćete čuti da izgledom podseća na Maldive, a interesantno je da je ovde veliki broj lokala u vlasništvu Italijana.

Kizimkazi beach 

Jedna od najlepših plaža na ostrvu, smeštena je na samom jugu, na nekih 60 kilometara udaljenosti od glavnog grada, Stoun tauna. Plima i oseka, ovde su česta pojava, te ćete i više nego na spomenutoj Kiwengwa beach, moći da uživate u prizoru na brojne malene morske stanovnike, koji pri povlačenju mora ostaju na površini. Egzotične školjke, podvodni ježevi, šarene morske zvezde, rakovi, samo su mali deo morskog sveta koji ovde možete videti na pesku. Ukoliko ste avanturista i ne plašite se morskog podvodnog sveta, ovde možete uživati u plivanju sa divljim delfinima, ili u ronjenju, gde se otvara pogled ka kompletom morskom svetu.

Pwani Mchangani

Beskrajno duga, peskovita plaža, smeštena na severoistoku ostrva Zanzibar, i dalje je neotkriveni dragulj, sada već brojnim posetiocima ostrva. Svoje mesto pod suncem, tišinu, svoju palmu ili kokos, sa po kojim posetiocem, pronaći ćete upravo ovde. Ronjenje, surfovanje, ribolov na velike ribe, samo su neke od atrakcija u kojima možete uživati na ovoj plaži

Dongwe beach

Istok ostrva, nešto je što možete istraživati iz dana u dan i konstantno nailaziti na prekrasne, peskovite plaže, prekrivene puderasto sitnim, najčešće belim peskom. Kokosove palme i beli pesak, smaragdno zelena boja nešto je što krasi i ovaj tropski raj na Zanzibru. Kao i na drugim spomenutim plažama, posetilaca ima, ali zbog prostranstva, često nećete primetiti puno njih. Tek u nekom plažnom baru ili drvenom bungalovu možete se zabaviti i porazgovarati sa lokalcima ili stranim posetiocima. Veslanje ili vožnja kajakom, ronjenje u Plavoj laguni, vožnja bicikle, neke su od zanimljivih aktivnosti kojima se možete zabaviti na ovoj plaži. 

Matemwe beach

Još jedna prostrana, peskovita plaža, na kojoj je svako drvo kokosa vaše, budući da još uvek nije toliko popularana među brojnim turistima koji posećuju ostrvo Zanzibar. Smeštena je na samom istoku ostrva, mirna je i skrivena. Ovde možete uživati ispod palmi ili drvenih bungalova, a pravu atmosferu Zanzibra doživećete upravo ovde, gde je sve lagano i nigde se ne žuri. Budući da se stanovništvo bavi ribolovom i uzgojem algi, ni tanjiri vam neće biti prazni. 

Michamvi peninsula

Prahovito sitan pesak, pod kojim često tonete dok šetate, smaragdno more i ljubazni meštani, privući će vas da jedan deo svog odmora provedete ovde. Ovo poluostrvo smatra se sjajnim za ronjenje. Iskusni surferi, kao i početnici, takođe mogu uživati na ovoj plaži. Za početnike postoji nekoliko škola surfa, gde mogu učiti ovaj avanturistički sport. Ovo je još jedna plaža bez prevelike turističke gužve, te zaista možete uživati u nekom mirnijem odmoru ovde. Za vreme plime, morate kroz vodu pešačiti da biste došli do plaže. Barovi su urađeni u opuštenom stilu, sa visećim ležaljkama, surf daskama, neobičnim koktelima…

Savet plus za putovanje po ostrvu Zanzibar

Vakcinacija za Zanzibar nije neophodna ukoliko direktno putujete iz Evrope na ostrvo, odnosno ukoliko ne putujete preko kopnenog dela. Voda nikako nije za piće, te uvek kupujte flaširanu vodu. I pored toga, potrebno je da sa sobom ponesete svoju putnu apoteku, kako biste sebe obezbedili lekovima i suplementima za svaki slučaj. Putna apoteka svakog turiste za Zanzibar, treba da sadrži Pantenol ili Jekoderm, obavezno, budući da su temperature visoke, sunce jako, a iritacije, crvenila ili upala kože nakon sunčanja, česta su pojava. Kad je hrana u pitanju, moram napomenuti da je ostrvo u svetu poznato po najrazličitijim začinima, te je i kuhinja bogata istim. Hrana je kombinacija i mešavina meksičke, kineske i arapske kuhinje, te je obavezno poneti nešto za umirivanje digestivnog trakta. Digestal i Flonivin plus obavezni su na ovom putovanju, kao i pre istog, kako bi se organizam pripremio za put. Ja, za svaki slučaj, sa sobom imam i Defrinol ili Paracetamol, za razne vrste prehlada. 

Ostrvo je burne prošlosti, te bogate istorije i kulture, pa osim uživanja u prirodnim lepotama, možete čuti i priče o trgovini robova, o brojnim osvajačima i vladarima i različitim civilizacijama koje su ovde bile dominantne, dok svi oni zaljubljenici u adrenalinske sportove na vodi i ljubitelji podvodnog sveta mogu pronaći parče raja za sebe. Ovde će uživati i ljubitelji začinjene, ukusne hrane i tropskog voća. Sve navedeno čini da Zanzibar bude idealna destinacija za različite tipove turista, a savet je da ga obavezno istražite pre posete. Ako ste, međutim, već posećivali Zanzibar, u komentarima podelite sa nama svoja iskustva. 

Podeli sa prijateljima: