Meksiko, preporuke i saveti

Daleke i egzotične destinacije nikada nisu bile bliže i pristupačnije. Usled pandemije, brojne evropske države, zatvorile su vrata za turiste iz Srbije, što ne važi i za mnoge egzotične rajeve. 

Meksiko, država s one strane okeana, uz obaveznu besplatnu vizu, bez previše papirologije i ograničenja, omogućava našim turistima da u nju bezbedno dođu i provedu svoj godišnji odmor.

Ukoliko niste sigurni šta vas više zanima, da li luksuzna letovališta Meksika, plaže Meksika, kulturno – istorijski spomenici Meksika, civilizacijski tok Maja, vulkani, egzotična hrana ili tekila, otkrijte u tekstu koji sledi.

Destinacija za sve tipove turista

Kao neko ko je prečesto radio Evropu, nikako nisam imala vremena za privatna putovanja. Onda odlučih da je sasvim u redu da napravim svoju listu prioritetnih putovanja, te se na njemu nađe i Meksiko, država u Severnoj Americi, koja pleni svojom bogatom turističkom ponudom.

Zapad i Pacifik ili istočni Karipski deo, uvek je bila nepoznanica za mene. Međutim, uz malo istraživanja, shvatih da sam ja ipak više tip za istočni deo, koji je kombinacija fenomenalnih plaža, luksuznih letovališta i brojnih arheoloških i kulturno – istorijskih spomenika. Jedna od 32 savezne države Meksika, Kintana Ro, smeštena tik uz čuveno poluostrvo Jukatan, privlači pažnju brojnih turista, posebno sa našeg govornog područja.

Plaja del Karmen – šta posetiti i probati

Ukoliko se odlučite za istočni deo Meksika, sasvim je sigurno da ćete sleteti u čuveno letovalište Kankun. Koja će dalje odredište biti, zavisi isključivo od vas, no ja se uputih u predivnu Plaja del Carmen, na poluostrvu Jukatan, na takozvanoj rivijeri Maja, koja je svojom dobrom pozicijom obezbedila svojim posetiocima da lako dođu do Tuluma, Valjadolida, Kankuna, brojnih cenota, Čičen ice…

Koloritan, živahan, pun turista i veselih lokalaca, često raspevanih i razigranih na ulici, otvoren za sve ljude dobrog srca, kako oni vole da kažu, nekada malo ribarsko selo, a danas jedan pravi biser Kariba. 

#Cenote

Ono što nikako ne smete propustiti ukoliko se nađete u ovom delu Meksika jesu čuvene cenote i plivanje u njima. Brojni bunari ispunjeni najčistijom vodom koju ste ikada videli, nastali otvaranjem rupa i urušavanjem krečnjaka. U blizini Plaja del Karmen ima ih, što bi se reklo, na tone, ali one naprepoznatljivije su (na španskom) Cenote Dos Ojos, Cenote Azul, Garden of Eden, Kantun Chi. Ukoliko ste fan ronjenja, još jedna aktivnost koju nikako ne smete propustiti u cenotama, ali uz obaveznog profesionalca pored sebe.

#Plivanje sa kornjačama

Na nekih 30 minuta vožnje od Plaja del Karmen, smestila se plaža Akumal, gde se možete oprobati baš u ovoj aktivnosti. Palme, biserno bela peskovita obala, plaža, po koji plažni bar i brojne morske kornjače, kao i Park prirode Akumal samo su neki od razloga da posetite ovaj biser rivijere.

#Čičen ica – blago civilizacije Maja

Ukoliko preko agencije uplatite dolazak do ovog lokaliteta, sasvim je sigurno da ćete pre dolaska do piramida, prvo svratiti do Majanskog sela, gde ćete se očistiti od negativne energije, a po mojoj srčanoj preporuci, obavezno probati i njihova tradicionalna jela. Nakon sela Kaua, usledilo je ono pravo.

Kao neko ko obožava da upoznaje kulturno – istorijsko blago čitavog sveta, dolazak na sveto mesto Majanske civilizacije, za mene je bilo neopisivo. Budući da su Maje verovale u energiju, njena moć i jačina i danas se mogu osetiti na ovom mestu. 

Nakon brojnih prodavaca suvenira, koje preporučujem da pokupujete kao poklone za najdraže, ali u povratku, budući da su ovde cene vrlo pristupačne, ulazite u nepregledno područje arheologije i šume. Piramida El Kastiljo ili Hram Kukulkana, dominira područjem i svojim dimenzijama govori o savršenosti brojeva koju su Maje poštovale.

Zid od lobanja, cenota Ik kill, košarkaški teren, Hram boraca, samo su neki od objekata u čitavom kompleksu, i svaki na svoj način priča priču o toj čuvenoj civilizaciji.

Savet plus* Osim Chitzen itze, u blizini Tuluma, u sred guste džungle, smestila se Koba, lokalitet sa još nekoliko majanskih piramida, vredan posete.

#Cozumel

Ostrvo smešteno preko puta same Plaja del Karmen, do kog možete stići za nekih 45 minuta trajektom, ostrvo je koje privlači velike kruzere sa nešto bogatijom klijentelom. Ukoliko želite da dan provedete uz džip safari po ostrvu ili privajući sa delfinima ili u nekom luksuznom rizortu, obavezno se uputite ovde.

#Plaže u okolini Plaja del Karmen

Kao jedan od top prioriteta u ovom kraju, obavezno je posetiti što više plaža. Bez obzira da li više volite mirne, skrivene plaže ili one pune plažnih barova i zabave, ovo je nešto što nikako ne smete propustiti ukoliko se nađete u ovom delu Meksika. Za razliku od Kankuna, sve plaže u okolini su javne, te se ulaz na iste ne naplaćuje. Moji favoriti su svakako Mamitas beach club, party plaža u gradu, Playacar beach, jedna od najboljih u okruženju, kao i Punta Esmeralda beach. Xcacel beach, jedna od mojih omiljenih plaža, jer osim mora, možete uživati i u zabavnim parkovima, ali i obližnjim cenotama.

#Adrenalinska zabava u Plaja del Karmen

Ovu oblast sam stavila pod jednu iako je svaka od njih zasebna tema. Brojni su avanturistički parkovi, adrenalinske zabave, sportovi na vodi koje možete i morate isprobati ukoliko se nađete u ovom delu Meksika. Parasejling iznad okeana, jedna od najpopularnijih aktivnosti u letovalištu, omogućava uživanje u slobodi, ptičijem pogledu na okolinu. Rio Secreto cave, avanturistički tematski park, priuštiće vam uživanje u podvodnim pećinama i istraživanje magičnog podvodnog sveta. Xplor Adventrue park, koji vam, između ostalog omogućava uživanje i zip line vožnje, na više različitih visina i ruta. 

#Hrana i piće u Meksiku

Hrana u Meksiku, raznolika je, jaka i začinjena. Cene se po restoranima kreću od 5 do 40 dolara, dok je na uličnim štandovima sve od 1 dolara pa na više. Često se koristi crni pasulj, meso, pirinač, tortilja, kukuruz, povrće, halapenjo i habanero paprike. Omlet Toluqueno, Los Tostadas, Takos, Tortilje, Burito samo su neka od jela koja možete probati u gradu. Budući da je Meksiko dom tekile, u ovoj zemlji postiji preko 2000 vrsta ovog pića, te ćete sigurno naići na onu koja vama leži.

Savet plus za boravak u Plaja del Karmen

Voda za piće bakteriološki nije neispravna, ali se češće preporučuje upotreba flaširane vode. Kako je i hrana znatno začinjenija i jača nego u Srbiji, postoji par stvari koje bih vam preporučila pre odlaska na putovanje, a i u samom Meksiku. Ono što je obavezno jeste upotreba probiotika Flonivin Plus nekoliko dana pre putovanja, a za lakše varenje hrane, imajte sa sobom Digestal. Na ovako aktivinim putovanjima, obavezna je i upotreba kompleksa vitamina, te je na vama da procenite koji će vašem organizmu prijati, ali moja preporuka bi bio Oligovit 20 i Oligogal sa cinkom i vitaminom C.

Kako je Meksiko jedna od najzanimljivijih destinacija sveta, a satkana od toliko različitih atrakcija, bilo prirodnih, kulturno – istorijskih ili zabavnih, potrebno je mnogo vremena da se obiđe. Poluostrvo Jukatan i Kintana Ro, svojim posetiocima nude brojne zanimljivosti, a ja sam sa vama podelila samo one najbliže Plaja del Karmen. Šta ste vi posetili u Meksiku i šta vi meni preporučujete za sledeću posetu?

Podeli sa prijateljima: