Egzotične destinacije – Kuba i Havana (skrivene) turističke atrakcije

Kako su daleke destinacije, više nego ikad postale bizu i povoljne, tako smo se i mi, željni da vidimo stvari van Evrope, orijentisali ka njima. Kuba, kao jedna ekstremno specifična zemlja, turistima iz Srbije, i pored kovid pandemije, omogućava ulazak i boravak u njoj, bez previše ograničenja i papirologije.

Jedna od destinacija koja će vam promeniti pogled na društveni status i položaj i pri tom vas naterati da se u nju zaljubite, u njene ritmove, salsu, energiju, razdragane i uvek nasmejane lokalce, zasigurno je Kuba

Ukoliko želite da doživite Kubu na pravi način i osim klasičnih turističkih atrakcija, doživite Havanu kroz naočare lokalaca, ispratite moje viđenje dalje u tekstu.

Havana – zašto je posetiti

Prvi susret sa Kubom, a pred očima scene iz Prljavog plesa i Patrik Svejzi. Budući da sam neko ko zaista voli temperamentne ljude, energija ljudi mi je veoma prijala. Vatreni, nasmejani, vedri, pričljivi Kubanci, čine da se uvek osećate dobrodošlo u njihovoj vremenskoj kapsuli, te svoju autentičnost još uvek ljubomorno čuvaju od zapadnog sveta. 

# Bosque de la Habana – Šuma u gradu

Ako želite da pobegnete iz grada i da dišete punim plućima, okruženi šumom, zelenilom, rekom, onda je ovo pravo mesto za vas. Jedno vreme je bila napuštena, međutim od skoro ovde održava muzički festival, te je čitava šuma sada uređena, ali i pored toga, nije na meti turista

# Clandenstina

Ako biste od Capitola direktno preko puta, krenuli ulicom Calle Brasil,  posle 10 minuta hoda naišli biste na prodavnicu Clandenstina, prodavnicu koju će vam lokalci rado pokazati. Prodavnica domaće dizajnerske robe, izrađuje tašne, majice, marame, postere, sa prikazanim kubanskim humorom na njima. Brojne specifične suvenire možete ovde nabaviti, a među njima pronaći i mapu Stare Havane, sa ucrtanim skrivenim draguljima grada. 

# Guanabo i plaže

Na nekih 20 kilometara istočno od Havane, smestio se Guanabo, grad na plaži, sa nekoliko sjajnih plaža, više obožavanih od strane lokalaca. Neretko ćete ovde videti raspevane kubance, koji sa sobom nose hranu, piće, muziku i đuskaju u grupi na obali. Santa Maria del Mar ili Playa del Este, uvek su dobra preporuka. Druge plaže koje možete posetiti su Playa Jibocoa, Bacuranao, Playa Tarara, Playa Megano, smeštene istočno od grada.

# Casa particular

Poseban naziv za „bed and breakfast“ smeštaj na Kubi, danas je poprilično napredovao u odnosu na poslednjih 20 godina. Posebna preporuka za odsedanje u ovakvim smeštajnim jedinicama jer, osim što je jeftiniji, a često i bolji od hotela, neretko ćete upoznati sjajne domaćine, koji će vam Kubu približiti do najsitnijih detalja. Kubansko iskustvo doživećete upravo u „tuđoj, a svojoj“ kući, s obzirom da ćete ovde moći da skuvate svoj obrok ili uz flašu nezaobilaznog ruma, popričate o revoluciji i trenutnim promenama na Kubi. Jedinstveno iskustvo!

# Rooftop restorani

Zalasci sunca uz rum ili mojito koktel, uz zvuke kubanske muzike, ples i smeh, čine da kubansku prestonicu doživite iz totalno drugačije perspektive. Iako popularne lokacije, mnogi neće ni pomisliti da baš ova mesta kriju sjajne vidikovce. Ne porpustite ih. Raquel Hotel Rooftop Bar, Malecon 663, El Surtidor Pool Terrace and Bar, Ambos Mundos Rooftop Bar, neki su od bogate pounde Havane. 

Poznate turističke atrakcije

# Havana vieja – Stara Havana

Stara Havana je samo srce prestonice i ono što vidimo u svim turističkim prospektima. Šarene ulice, brojni šarmantni trgovi poput Plaza de Catedral i Plaza de San Francisco de Asis, brojne crkve, barkone i neoklasične zgrade. Upravo na ovim trgovima, videćete lokalne Kubanke u tradicionalnoj garderobi, kako nose i prostiru svoj veš, a vama će predstavljati pravi užitak da vidite te autentične scene. Iako prekrivena godinama i prašinom, čitava četvrt odiše posebnim duhom i karakterom. Najlepše je prepustiti se osećaju i gubiti se u uskim, šarenim ulicama, od lokala do lokala, dokle god snage imate. Tu se, na samom obodu starog grada, smestila i zgrada nekadašnje vlade, Capitolo, danas zgrada Kubanske akademije Nauke.

# La Malecon – šetalište

Možda najlepši zalazak sunca na Kubi, videćete upravo ovde. Najduže i najpoznatije šetalište u Havani, privlači, kako turiste, tako svakodnevno i lokalno stanovništvo, gde često šetaju ili ispijaju rum i mojito. Par rooftop restorana smestilo se ovde, te ih možete potražiti i uživati u fantastičnim oranž bojama zalaska sunca.

# Muzej revolucije

Zaista su brojni kvalitetni muzeji koje možete posetiti u Havani, ali kao pobornik revolucije, ne mogu, a da ne spomenem ovaj koji govori o bitnom istorijskom razdoblju. Zbirka obuhvata oružje i predmete iz borbe Che Guevare i Camila Cienfuegosa. Tu je i čuveni Kastrov brod. Čitava postavka govori o revoluciji i razvoju komunizma, te ako su vam te teme zanimljive, ne preskačite ovaj muzej. 

# Necopolis Cristobal Colon – groblje Kristofera Kolumba

Iako nekome čudno i morbidno, stara groblja mesta su gde ćete mnogo naučiti o kulturi jednog naroda. Zapadno od centra, smestilo se gradsko groblje, noseći naziv po čuvenom istraživaču Kristoferu Kolumbu. Gotičke i barkone grobnice, zanimljive skulpture pričaju posebnu priču o istoriji ovog ostrva.

# Callejon de Hamel

Iako turistički vrlo popularna, nešto je što se ne sme zaobići. Šareni zidovi, vreli ritmovi, kubanski motivi, ulični performansi, tone ruma, turisti koji plešu u tom zanosnom ritmu, nešto je što se mora doživeti.

# Vožnja u oldtimer automobilu

Iako za nas velika atrakcija, njima je izvor prihoda. Brojni su old timer automobili na ulici kojima se možete provozati, pored kojih se možete fotografisati i sa sobom poneti taj živopisni momenat i uspomenu sa Kube. Ali dok pokušavate da nađete najjeftiniji auto, kako biste uštedeli na svom putovanju, setite se činjenice da oni zaista nemaju automobile novije od 60-tih. Zbog embarga, zavorene granice, siromaštva koje je dominantno, setite se da na tim lepim i prefarbanim automobilima, više ništa nije originalno od delova, već „prekrajano i spajano“, prošvercovano, kao bi se jedan takav auto danas vama našao na usluzi. I pored svega, oni su i dalje ponosni na svoje automobile, te nemojte pokušavati da se cenjkate, već uživajte u vožnji gradom.

# La Cabana Hill – vidikovac

U predgrađu Havane, u Kazablanci, smestio se sjajan vidikovac, do kog ćete najlakše doći taksijem. Vaše je samo da pripremite kamere i uživate u najlepšem pogledu na Havanu.

Savet plus za putovanje u Havanu

Kako ćete tokom putovanja često jesti uličnu hranu, piti dosta ruma i mojita, jer ste naravno na Kubi, neophodno je da svoj organizam pripremite na to. U svojoj putnoj apoteci spremite Digestal, za prvu pomoć crevnoj flori, a u paketu imajte i Flonivin plus, probiotik koji je neophodan u ličnoj apoteci, na koje god putovanje išli. Negde smatram da su na putovanju potrebni i vitamini, ja ih, zbog prirode posla pijem preko cele godine, s toga sa sobom imam Oligovit 20, koji uvek dobro utiče na jačanje imuniteta. Ako idete na Kubu u letnjim mesecima, nikako ne zaboravite Jekoderm ili Pantenol, budući da je plaža na Kubi obavezna, te i izlaganje suncu. 

Kuba je mnogima inspiracija i želja, siromašna, a opet bogata. Turistitička ponuda raznolika, a skriveni dragulji brojni. Turisti poslednju deceniju hrle ka njoj, ne bi li je videli takvu kakva jeste, pre predviđene američke promene. Da li ste i vi posetili Kubu i šta je to što je vas fasciniralo?

Podeli sa prijateljima: