10 stvari koje morate probati na Maldivima

Egzotična destinacija Maldivi, maleni raj na zemlji, od skoro je postao dostižan velikom broju ljudi. Uz pravovremenu organizaciju, istraživanje i kupovinu avio karata i smeštaja, za odmor iz snova potrošićete nešto malo više nego u egipatskom all inclusive hotelu.

Ako vas zanima šta je to što možete raditi na ostrvu, za koga je idealan odmor na Maldivima, kao i kada je najbolje da napravite jedan restart tamo, ispratite u daljem tekstu.

Maldivi – pristupačan raj na zemlji

Ukoliko poželite da odmor provedete upravo na Maldivima, potrebno je da istražite ponudu, kao i kada je pravo vreme za putovanje na Maldive. Ovaj biser indijskog okeana, zapravo je skup od 1200 ostrva, od kojih je samo 250 naseljeno, na kojima i vi možete boraviti. Odlikuju ga biserno bele peskovite plaže, maleni bungalovi na svakom ostrvu i po koji veliki rizort i hoteli.

Ono na šta je bitno da obratite pažnju prilikom bukiranja odmora, jeste godišnje doba, kao i oblast u kome se vaš hotel/bungalov nalazi. Na Maldivima se može letovati preko cele godine, dok je jun mesec najnezanimljiviji mesec, zbog jakih karakteristika monsunske klime i pretežno vlažnog vazduha i kišovitog perioda, te su tada cene avio kompanija i hotela znatno niže nego recimo u avgustu, koji već postaje značajniji kada je letovanje na Maldivima u pitanju. Period novogodišnjih praznika, kao i kompletan januar i februar, daleko su najtraženiji meseci, te su i cene znatno jače. 

Iako vlada monsunska klima, koju karakterišu česte letnje kišice, sami Maldivi, zbog blizine ekvatora, delimično su pošteđeni toga.

Ukoliko se odlučite da odmor provedete na Maldivima, morate biti spremni na to, da ceo godišnji odmor provedete na jednom malenom ostrvu, sa svega stotinak stanovnika, par vozila na istom, kao i u jednom rizortu ili hotelu. Upravo iz tog razloga, istražite, šta je to što je u ponudi vašeg hotela, koje atrakcije, izleti, koja je ponuda hrane i pića. Ujedno, budući da su stanovnici Islamske veroispovesti, kupanje u nama poznatim ženskim kupaćim kostimima dozvoljeno je samo na „bikini“ plažama, pa istražite, ima li takve u vašoj blizini.

Na kom god ostrvu da se nađete, možete ga lagano i brzo obići, bilo pešaka, bilo rentiranim biciklama. Tom prilikom, sigurno ćete uživati u malenim šarenolikim kućama lokalaca.

Šta raditi na Maldivima

Kao neko ko voli aktivan odmor, negde sam očekivala da će mi uživanje na ovom parčetu raja prijati samo par dana. Biserno bela plaža, palma, voćni koktel i ja… Međutim, iznenadio me je izbor brojnih atrakcija na ostrvu. 

#Ronjenje sa ajkulama

Nešto na šta se nikada lično neću usuditi, ali rado preporučujem svima, jeste upravo ova aktivnost. Istraživanja pokazuju da su malene bebe ajkule, sa kojima je moguće plivati, bezopasne, budući da im je oslabljeno čulo mirisa, i da su pre plivanja sa ljudima, dobro nahranjene. Svako ko voli ovu vrstu adrenalina, pravo mesto da uživa u tome, jesu upravo Maldivi.

#Poseta lokalnim ostrvima i hranjenje raža

Hoteli i rizorti često organizuju najrazličitije izlete na ostrvu, ali i prevoz ka obližnjim ostrvima, kao i aktivnosti na njima. Jedna izuzetno zanimljva aktivnost sigurno je hranjenje raža u plitkoj, prozirno zelenoj vodi. Vaš vodič će vam pre stupanja u kontakt s ražama objasniti kako sa njima postupate, budući da nisu bezopasne u potpunosti. 

#Poseta peščanim ostrvima

Povremeno, usled plime, nastaju malene peskovite obale, sa najfinijim i najsitnijim belim peskom koji ste ikada videli u životu. Njih okružuje voda, a hlada i palmi nema nigde. Do njih je moguće doći lokalnim čamcima, koji vas odvezu i sa vama provedu par sati na malenom ostrvu. Ovde je obavezno poneti sa sobom kremu sa SPF faktorom, a nakon izleta, obaveno iskoristiti iz svoje putne apoteke kremu za posle sunčanja.

#Parasejling

Jedna od najlepših aktivnosti na Maldivima je parasejling. Osećaj kada se lagano penjete iznat svog malenog broda, kao i posmatranje vašeg i lokalnih ostrva, nekih 20-ak minuta iz vazduha, postaju neprocenjivi momenti. Doživljaj Maldiva iz ptičije perspektive, jedinstven je osećaj definitivno. 

#Ronjenje

Morski svet Maldiva, korali i brojne zanimljive morske vrste, ostaviće vas bez daha. Bez obzira da li imate dozvolu za ronjenje, uz profesionalca, moći ćete se spustiti nekih 12 metara dubine, što otvara totalno jednu drugu perspektivu. 

# Surfovanje i veslanje na dasci

Kažu da talasi na Maldivima spadaju među najbolje talase na svetu, te svi koji su fanovi ove aktivnosti na vodi, ovde mogu uživati u istoj. A za nas koji nismo tako vešti surferi, tu je velsanje na dasci, koje vam opet otvara pogled da podvodnom životu Maldiva.

#Krstarenja do zalaska sunca

Zalazak sunca je nešto što ćete uvek nostiti u sećanju, kada je odmor na Maldivima u pitanju. Dhoni, tradicionalni drveni brod, može vas prevesti na pusto ostrvo, na kom ćete uživati do zalaska sunca. 

#Uživanje u hrani

Za one koji nisu ljubitelji morskih plodova, možemo reći da Maldivi nisu raj, dok ovi drugi, mogu degustirati najrazličitije vrste ribe i morskih plodova, pripremljenih na sto jedan način. Hrana je najsličnija onoj na Šri Lanci, dok se u hotelima i rizortima može naći i ponuda kuhinje iz celog sveta, ali pre svega bazirana na ribi. Glavni dezert svakako je tropsko voće, kao i kokteli od istog. 

#Poseta glavnom gradu Male

Glavni grad Maldiva nije posebno turistički orjentisan, ali svakako pokazuje jedno drugo lice Maldiva. Ovde možete upoznati lokalno stanovništvo kao i njihove živote. Zanimljivo je obići gradsku pijacu voća i povrća, kao i ribarnicu, gde ćete na licu mesta moći da dobijete najsvežije pripremljene lokalne specijalitete.  

#Posebni SPA tretmani

Do skoro, Maldive su uglavnom posećivali mladenci i parovi, te su hoteli u svojoj ponudi često imali specifične spa tretmane za dvoje. Iako je sada situacija drastično drugačija i Maldivi su prilagođeni različitim tipovima turista, svakako ono što na ostrvu treba doživeti jesu dobro razvijeni SPA centri i masaže u njima. 

Savet plus za putovanje na Maldivima

Budući da je ovo jedna izuzetno topla destinacija, gde sunčanih sati ima jako dugo tokom dana, obavezno je poneti u svojoj putnoj apoteci kremu sa visokim SPF faktorom, kao i Jekoderm i Pantenol, koji će vam osvežiti i smiriti kožu nakon višečasovnog izlaganja suncu. Pantenol će vam umiriti kožu i nakon ujeda komaraca i sitnih insekata, kojih neretko ima na ostrvima. 

Do 70-ih godina prošlog veka, Maldivi nisu bili posebno turistički interesantni. Početkom 70-ih na ostrvu se gradi veliki hotel i od tada počinje ekspanzija turizma na ovoj destinaciji. Do skoro, Maldivi su bili nepristupačni većem broju ljudi, budući da je za ovaj odmor bilo potrebno izdvojiti pozamašan budžet. Danas, uz dobru organizaciju, Maldivi postaju dostupni svima, a atrakcije i brojne plaže sve više očaravaju posetioce. Koje ostrvo u ovom arhipelagu ste vi posetilili i koja vam je aktivnost na ostrvu bila najzanimljivija?

Podeli sa prijateljima: