Doček Nove godine u Beču – saveti i iskustva šta nikako ne propustiti

Sneg, kočije, novogodišnja rasveta i dekoracija, romantika i taj prelepi Beč, scene su koje često viđamo u novogodišnjim filmovima, a posle dužeg vremena, mogu biti i tvoja novogodišnja priča! Evo i kako.

Očaravajući Beč, sav okićen i svetlucav, zavejan i veseo, mirisan i elegantan, sigurno će privući pažnju svih ljubitelja dobrog provoda, dobre hrane, dobrog šopinga i dobrih muzeja. Brojna pozorišta, muzeji, predstave, bioskopi, koncerti, ali i božićni marketi, hrana, poslastice, kuvano vino, učiniće da vaši dani provedeni u prestonici Austrije, budu kvalitetni i za pamćenje. 

Da je Beč, specifičan i jedinstven, kao i njegovi stanovnici, pokazaće vam posebno u toku ovih prazničnih dana. 

Ako ste nekada poželeli da se osećate kao junak novogodišnjeg filma, sve poznate scene, možete doživeti upravo u Beču. Ako vas zanima šta nikako ne propustiti u ovom gradu, nastavite da čitate. 

Šta ne propustiti u Beču za novu godinu

 • Ugrejte srce kuvanim vinom i Saher tortom – najukusnije parče torte originalnog recepta, probaćete upravo u Beču, dok ćete iz najrazličitijih šolja moći da pijete ukusno i lepo začinjeno kuvano vino. 
 • Uživajte u novogodišnjem šopingu u Parndorfu – naravno da par sati u toku vašeg boravka u Beču, morate provesti i na mestu sjajne rasprodaje. Ove rasprodaje poznate su širom sveta i tokom božićnih praznika i tokom tih par dana oko Nove godine, cene budu niže nego ikada, a redovi za kupovinu nenormalni, s toga se naoružajte strpljenjem, ukoliko želite da svoju omiljenu torbu, kupite po nerealno niskoj ceni. 
 • Zabavite se tokom lude vožnje u Prateru – iako možda odavno niste dete, ono u vama sigurno nije nestalo, kao ni želja za dobrim provodom. Adrenalinske vožnje i zabavne aktivnosti u čuvenom bečkom Prateru, učiniće da se opet osetite kao klinci i da svu negativnu energiju i stres oterate od sebe. Idealno da početak Nove godine. Ne zaboravite ni da sa sobom ponesete lekove za temperaturu i prehladu, budući da će vam nakon celodnevnog boravka na ovakvom mestu, prehlada verovatno zakucati na vrata. 
 • Provedite zabavno veče na Božićnom marketu – da mogu, provodila bih mnogo više vremena na ovakvim mestima, tokom božićnih advent dana. Kao tradicija u katoličkom svetu, božični adventi, postali su deo i naših prazničnih dana, budući da sve zemlje u okruženju imaju fantastičnu ponudu. Jedan od omiljenih advenata koje ne smete propustiti, sigurno je ovaj u Beču, koji potraje i par dana nakon Božića, iako to nije u punom sjaju, kao tokom tih mesec dana do istog. Svakako, najrazličitija jela na uličnim tezgama, pivo, kuvano vino, poslastice, suveniri, miris karanfilića i cimeta, uzvrela atmosfera, nasmejani ljudi, samo su deo ovakvih vašara. Jedno je sigurno,  ako ceo dan provodite u zabavnim aktivnostima napolju, obavezno dobro hidrirajte svoju kožu Pantenol penom, a dodatnu negu joj pružite kroz Pantenol kremu.
 • Jedite pečeni kesten ili uživajte u toploj čokoladi – dva proizvoda koja će vam zagrejati dušu i telo. I spakujte u svojoj putnoj apoteci probiotik Flonivin Boulardi. Vaša crevna flora i digestivni trakt mogu teško odreagovati na ovoliku količinu hrane, pića, sastav vode, i preveliku aktivnost. 
 • Uživajte u Bečkoj filharmoniji ukoliko ste ljubitelj klasične muzike, bez obzira na preskupe ulaznice, sigurna sam da ćete uživati u ovim fantastičnim zvucima na tradicionalnom koncertu koji se održava svake godine na novogodišnje jutro. Ako nemate novca za ove zvuke, posetite koncert u crkvi svetog Karla.
 • Posetite muzej čokolade – i ne pitajte zašto. 
 • Provedite se odlično na Silvesterpfad događaju – najvećem višečasovnom dočeku Nove godine u Beču. Ova raznovrsna ulična žurka počinje oko podne i završava se posle ponoći, a u toku trajanja iste, smenjuju se najrazličitiji zvuci i muzički pravci. 
 • Uživajte u turističkim atrakcijama Beča – obići sve značajne atrakcije grada, biće previše za jedno kratko novogodišnje putovanje. Međutim, možete se opredeliti za neke najznačajnije. Naravno da ćete grad prvo upoznati pešaka, obilazeći sam njegov centar i najznačajnije ulice, smeštene oko Štepansplaca, Rathausa, Parlamenta, trga Marije Terezije, Muzejske četvrti. Nikako ne zaobiđite ni Hofburg palatu, Belvedere, Šenbrun. 
 • Naučite valcer – pa zaboga, glavni ste junak svoga filma, naravno da ćete naučiti valcer u gradu valcera. 
 • Probajte Mocart kugle – iako nisu originalne iz Salzburga, zasigurno je da su dobre i u Beču. Ujedno, odličan su suvenir, za neku dragu osobu. 
 • Vozite se bečkim Ring tramvajem – ako niste ljubitelji novogodišnjih i zimskih šetnji, a želite da upoznate jednu od najelegantnijih ulica Beča, provozajte se ovim udobnim i toplim prevoznim sredstvom.
 • Uživajte u bečkim muzejima – toliko ih je i na različite teme! Šta god zamislite, u Beču možete videti! Uživajte u kulturnim prikazima i svetkom kulturnom nasleđu. 

Toliko je fantastičnih stvari koje možete raditi u Beču tokom božićnih praznika i oko Nove godine. Bilo da ovaj grad posećujete u novembru ili decembru, njegova bogata ponuda svega, neće vas ostaviti ravnodušnim. 

Podeli sa prijateljima: