Aktivan odmor – Nafplion, šta probati i posetiti

Još uvek nedovoljno otrkiven region među srpskim turistima, Peloponez, svojim posetiocima može pružiti brojne atrakcije, užitke, istorijske lokalitete, ali i neka mala zadovoljstva u vidu hrane i pića. Nafplio, kao njegov dragulj, poslednju deceniju, sve više privlači pažnju srpskih turista. 

Budući da je Grčka otvorena za turiste iz Srbije, a da je za ulazak potrebna vakcina, PCR ili brzi test, do Nafplia se možete uputiti preko nekoliko turističkih agencija ili pak možete sami krenuti u avanturu otkrivanja Peloponeza.

Šta je to što bivšu prestonicu moderne Grčke države čini jedinstvenim gradom, ko je uticao na arhitekturu grada i zašto ćete se u njega zaljubiti, ispratitite dalje u tekstu.

Prva prestonica moderne Grčke

Mnogo srpskih turista, nema informaciju da Atina nije oduvek bila srce grčke države i da je jedan maleni grad u Argolskom zalivu imao čast da ponese titulu prve prestonice slobodne Helade. Danas jedan od najromantičnijih gradova, mirišljav i šarmantan, popločanih, kaldrmisanih ulica, sa svoje tri tvrđave i brojnim istorijskim građevinama, proglašen je prvom prestonicom davne 1828. godine i tu titulu nosio je sve do 1834. godine, do premeštanja iste u Atinu.

Nakon nakon čestih sukoba Mletačke republike i turaka i nakon brojnih ratova sa otomanskim carstvom, Grci su uspeli da sa svoje teritorije, posle skoro 400 godina ropstva, proteraju Otomansku imperiju.

Kroz istoriju, Nafplio je par puta menjao svoj naziv, od antičkog Nauplija, preko srednjovekovnog Anaplion, mletačkog Nea Polis, otomanskog Mora Jenišehri, do 1822. i Nafplia. Grad možete obići za jedan dan, budući da on broji nekih 30000 stanovnika i da je njegovo istorijsko jezgro lepo formirano i jednostavno se po njemu možete kretati.

Šta posetiti i obići u Nafpliju

Ukoliko u grad dolazite sopstvenim prevozom, najbolji parking je veliki javni park, smešten uz samu luku, a parkiranje je besplatno. Od parkinga, vaše pešačko upoznavanje grada može da počne.

Nedaleko je smešten Kolokotroni park, naziv dobio po najvećem junaku grčkih ratova za oslobođenje. Od njega, paralelno sa morem, direktno dolazite do prvog trga, trga Tri Admirala, gde je smeštena Gradska kuća, kao i spomenik prvom grčkom kralju iz bavarske dinastije, Otou od Vitelsbaha. 

Već tu, dešava se ljubav na prvi pogled, budući da već odatle uočavate, staru mletačku ahitekturu, kaldrmisane ulice, šarene bugenvilije, raznobojne žaluzine, brojne restorane i sladoledžinice gde možete probati sladoled od kozijeg mleka. Šetnjom kroz glavnu pešačku ulicu dolazite do glavnog gradskog trga, odakle se otvara pogled ka mletačkoj zaostavštini. 

Kao grad, kojim je dominirala mletačka republika, danas su brojne građevine očuvane i obnovljene upravo iz tog perioda. Na Sintagmi, dominantna je zgrada gde je bilo sedište Venecijanske flote, danas Arheološki muzej, kao i zgrada nekadašnje medrese, islamske šklole, a potom i zgrada Prvog grčkog parlamenta formiranog 1829. godine. Dominantna je i statua krilatog lava, simbola mletačke republike, koja vas uvodi u priču o mletačkoj vlasti na ovim područjima. Pogled ka brdu, dovešće vas do najstarije tvrđave u gradu, Akronauplio tvrđave, iz antičkih vremena, obnovljene za vreme brojnih osvajača. Na njoj dominira Kula sa satom iz perioda prestonice, kao i luksuzan hotel, koji je sada smešten na ostacima stare tvrđave. 

Ukoliko želite, iz pravca luke možete krenuti u šetnju oko Akronauplia, romantičnom stazicom ukrašenom brojnim cvetnim kaktusima. Ovim putem stižete i do gradske Arvantia plaže, smeštene u podnožju tvrđave.

Izlaskom na luku, dolazite do trga Prijatelja grka, posvećen svim učesnicima u ratovima za oslobođenje. Odatle vas pogled vodi ka još dve tvrđave, Burdzi i Palamidi. Srednjovekovni dvorac na ostrvcetu preko puta grada, Burdzi, neretko je menjao svoju funkciju, od mesta stanovanja brojnih dželata, preko zatvora, do galerijskog prostora, a danas napušten. Do njega vas u večernjim satima, za par evra može prevesti lokalni čamdžija. Nasuprot njemu, iz nešto kasnijeg perioda, ponosno i gordo, nad gradom se nadvila Palamidi tvrđava, najznačajniji arhitektonski poduhvat mletačke republike i Frančeska Morozinija, van teritorije Italije. Od nje vas deli sitnih 999 stepenika i par evra za ulaznicu, a pogled sa iste je fantastičan.

Šta probati u Nafpliju

Iznenadićete se kad vas u Nafpliju povedem u jednu srpsku kafanu. U ulici Vasileos Alexandrou, u jednom kutku grada, ispod nekoliko ciklama bugenvilija i lijandera, smestila se možda i najromantičnija kafana. Bračni par rodom iz Beograda, već 20 godina, čini da brojni turisti uživaju u najrazličitijim ukusima grčko – srpske kuhinje. Taverna Vizantio, nezaobilazna je tačka obilaska mojih turista.

Ukoliko biste želeli da probate specifičan italijanski sladoled od crne čokolade sa čili papričicom ili pak sa alkoholom, kao i prekrasne kantućini kolačiće ili limočelo i druge likere poreklom iz Italije, nemojte zaobići sladoledžinicu Antika Gelateria di Roma, koju decenijama unazad drže brat i sestra, poreklom iz Rima.

Probajte i ručno rađene rimljanke. Na licu mesta, po vašem broju, vredne zanatlije, napraviće vam sandale po vašoj zamisli.

Ako u gradu provodite nekoliko dana, nemojte zaobići plažu Karatona, arheološke lokalitete Mikene, Tirinsa i Epidaurusa, prekrasnu Nemeu, pokrivenu brojnim vinogradima, te uživajte i u lokalnom Agiorgitiko vinu.

Savet plus za boravak u Nafpliju

Budući da je Peloponez preko cele godine izuzetno osunčan, obavezne su vam kreme nakon izlaganja suncu, Pantenol ili Jekoderm, koje će rashladiti vrelinu na vašoj koži. Ukoliko vas brine varenje hrane, budući da je grčka kuhinja poprilično začinjena i jaka, imajte sa sobom Digestal, koji će vam uvek pomoći u tim situacijama. A ne zaboravite da na put ponesete i probiotik Flonivin Plus.

Najbolji način za upoznavanje sa Nafpiom je neumorno traganje i šetanje po istom. Brojna uzvišenja i stepenice, smeštene nasuprot moru, dovodiće vas do brojnih romantičnih skrivenih terasica, vidikovaca i kutaka. Prepustite se sopstvenom osećaju i šetajte koliko vas noge nose. Ako ste ga već posetili, pišite nam svoje utiske.

Podeli sa prijateljima: